Jungle trekking

Ja waar moet ik beginnen. Wat we de afgelopen drie dagen hebben meegemaakt is eigenlijk niet te beschrijven, maar ik ga het toch proberen.

Na een goed ontbijt in The Green Hill zijn we met onze gids op pad gegaan. Nadat we eerst door het dorp liepen en over de hangbrug liepen we de jungle in. We moesten nog wel even een tweede gids ophalen, maar daarna liepen we dan ook de jungle in. Althans dat dachten wij. Dit was nog het gebied waar rubber werd geteeld en waar de UNESCO en WNF geen beheer hebben. Het was ook duidelijk dat bomen hier door de bewoners waren geplaatst. Ze stonden netjes in rijtjes. Dit allemaal voor de rubber productie.

Nadat we met enkele andere groepen de werkelijke jungle inliepen was het duidelijk dat dit ongerepte natuur was. Er waren door alle jungle trekking groepen wel duidelijk paden ontstaan, maar de paden waren smal en waren soms ook overwoekert door bladeren en lianen. De lianen hadden we meestal nodig om ons vast te houden.

Na een uur lopen was er enige rumoer tussen de gidsen. In eerste instantie zagen we niks, maar later bleek dat er enkele oerang oetans waren gespot.We zagen een heleboel mensen kijken naar een aantal bomen in de jungle, maar wij zagen nog helemaal niets. Na enige tijd zagen wij ook de oerang oetans. In eerste instantie bleven ze nog hoog in de bomen, maar het leek wel of ze op een gegeven moment er speciaal voor gingen zitten in de bomen. Snel mijn telelens op de camera geplaatst en zo goed als het ging foto’s gemaakt. De toeristen die een korte trekking trip hadden gingen weer verder lopen waardoor wij alleen achterbleven. Heet leek wel nu het wat rustiger was dat ze meer van zich lieten zien. Ik heb na mijn fotocamera toen nog met de filmcamera gefilmd en dat heeft toch wel hele mooie beelden opgeleverd.

Oerang-Oetan Sumtra

Na een uurtje oerang oetan spotten zijn we verder gelopen door de jungle. Na een uurtje afzien stopte de gids en zei dat we fruit gingen eten. Hoe snel ze met drie soorten fruit en een aantal bladeren uit de boom een fruitsalade maakten is mij nog steeds een raadsel, maar het was heerlijk. Met passievrucht, bananen en mandarijnen hadden we en heerlijk tussendoortje. We hadden deze pauze wel even nodig na het klimmen en klauteren in de jungle en het fruit werd dat ook gretig gegeten.Het mooiste moment was op het moment dat we aankwamen op deze plek. Er zat nog en andere groep en op het moment dat wij naar beneden liepen kwam er een oerang oetan uit de boom glijden en keek eerst rustig om zich heen om vervolgens snel een paar slokken water uit een riviertje te drinken. Vervolgens klom hij weer supersnel in de boom. Katja heeft dit gelukkig goed kunnen filmen en dit filmpje heb ik met veel moeite op Facebook kunnen plaatsen, maar het was zo gaaf om te zien. Het gebeurde ongeveer 2 meter voor ons.

Na een half uurtje zijn we weer verder gegaan door de wildernis van de jungle. Na een redelijk makkelijke ochtend moesten we nu omhoog klimmen en dat was behoorlijk zwaar. Soms was het zo stijl dat we gebruik moesten maken van bomen en lianen om ons naar boven te trekken. Sommige stappen waren redelijk groot, maar Katja en vooral Marit deden het klim en klauter werk voortreffelijk. Hier bleek dat Marit ondanks alle angsten voor dieren wel goed kon klimmen en dalen, zonder ook maar één te zeuren.

Na een tijdje lopen stopte de gids en zei dat we gingen lunchen. We keken elkaar eens aan niet begrijpend hoe ze dit gingen  regelen. Maar ook hier hadden ze wederom een oplossing voor. Er werden zes vetvrije pakjes rijst uit een tas getoverd en er werd een komkommer in plakjes gesneden en stuk tomaat en we hadden onze lunch. Er zat zelfs een gebakken ei bij de rijst! En na het lopen was dit uiteraard heerlijk. Tijdens de lunch was de oerang oetan die water had gedronken constant om ons heen in de bomen. Het leek wel of hij ons aan het volgen was.  Hij heeft ons echt een lange tijd gevolgd uit nieuwsgierigheid. Maar het was erg leuk om later  te horen dat sommige mensen die gingen trekken helemaal geen oerang oetans hadden gezien en wij hadden er één die ons gewoon volgde.

Na de lunch en weer op krachten komen werd het tijd om richting het eerste kamp te lopen waar we zouden slapen. Met nog één zware klim voor de boeg en de afdaling zouden we in het kamp aankomen. Deze klim was echter nog zwaarder dan de eerste en koste extreem veel kracht, maar de afdaling was wel erg mooi en op sommige punten zo vreselijk stijl dat je echt moest oppassen dat je niet viel en soms moest je achterstevoren naar beneden voor de veiligheid. Maar ook hier gingen we met z’n vieren veilig doorheen. Beneden aangekomen stonden we oog in oog met een klein riviertje waar rustig het water naar beneden kabbelde. Dit water kwam rechtstreeks uit de bergen en was zo zuiver dat we onze flessen ermee gevuld hebben. Tijdens de rustpauze kwamen er spontaan twee gibbon apen ons begroeten. De gidsen zeiden dat we alles moesten opbergen in onze tassen en dat we deze voor de zekerheid om moesten. Het blijkt dat Gibbon (als je ze overigens ziet) apen erg brutaal zijn en dat ze alles pakken wat los ligt. Maar gelukkig bleven ze in de bomen en keken een paar keer naar die andere apen en gingen weer verder de bomen in. In de rivier zagen we nog schildpad die je alleen kon zien door zijn bewegingen. Hij leek zoveel op de bladeren die in het water lagen dat wanneer hij stil lag hij niet zichtbaar was.

Eenmaal het laatste stukje gelopen kwamen op het eerste trekkers kamp aan. Hier stonden allemaal houten palen met zeil eroverheen voor de regen en er stonden kleinere tentjes met zeil erover, maar hier waren al wat mensen aan het koken. Ze maakten een kampvuurtje en daar stonden grote ketels op met water of rijst op. Voordat we bij het kamp waren, moesten we eerst een riviertje over. Echter stond hier een redelijk grote varaan aan de waterkant en Marit liep met mij samen en ik zei dat ze rustig voor mij uit over de stenen moest stappen naar de achterkant en dat ging prima.

Aangekomen op het kamp hebben we onze drijfnatte shirtjes van de zweet uitgewassen in de rivier zodat we deze de volgende dag weer aankonden. Toen Katja en Marit hun shirtjes aan het uitspoelen waren kwamen er twee varanen vechtend de struiken uit rennen.

Varaan

De meiden schrokken zich rot en rende zonder nadenken de rivier door naar de overkant.  Om al het zweet van ons lichaam te wassen zijn we even verderop in de rivier vlakbij een watervalletje gaan zwemmen. Het water was heerlijk koel en zorgde ervoor dat de lichaamstemperatuur weer op normaal niveau kwam. Het doorlopend zweten stopte in ieder geval voor even. Op het kamp kregen we heerlijke thee met suiker om het suikerspiegel weer op niveau te krijgen. Nu konden we heerlijk rusten van de inspanningen van de dag. Er werd ondertussen een kampvuur gemaakt door gidsen en sommige van ons moesten even de jungle in om te plassen. Het was allemaal primitief en dat was voor ons echt wennen. Een boeren camping in Nederland is nog luxer dat wat wij in dit kamp hebben meegemaakt, maar dat wisten we en hadden ons er op ingesteld. Alleen de belevenis is al iets om nooit meer te vergeten.

Trekking Kamp

Voor het eten hebben we allemaal ons bedden zo goed en zo kwaad als mogelijk klaargemaakt waarbij de klamboes natuurlijk niet werden vergeten. Het begrip bed is het moeilijk te noemen aangezien we op een matje op de grond sliepen. We hadden wel allemaal een zomerslaapzak de jungle trek meegenomen om in te slapen. Ook dit was meer voor de vliegen en de muggen. Om zeven uur gingen we eten. Aangezien het hier binnen 15 minuten stikdonker is werden er 2 kaarsen bij onze “tafel” neergezet. Dat gaf het geheel wel een heel feestelijk gezicht. Vervolgens werden er allemaal bordjes neergezet waarvan de deksels onze borden waren. We konden niet nog niet zien wat we te eten kregen. Vervolgens kwam de kok met een ketel aanlopen en kregen we op onze borden twee flinke scheppen rijst. Daarna konden we uit drie verschillende gerechten kiezen. En het was onwijs lekker wat die gasten daar in hun hutje in elkaar kokkerellen. Helaas begon het tijdens het eten te regenen. En niet zacht, maar met bakken uit de hemel. Snel werden alle spullen in de tent gezet en konden we daar verder eten. Alleen hingen nog wel onze kleding aan de waslijn. Die heb ik dan ook snel naar binnen gehaald. Echter regende het zo vreselijk hard dat ik doorweekt was. Helaas moest ik daar ook nog in slapen. Maar bij het leven in de jungle hoort dat er allemaal bij. Na eten hebben de gids en de meiden spelletjes gedaan met kaarten en lucifers en dat was erg leuk. De gidsen leerden spelletjes van de meiden en de meiden van de gidsen. De gids heeft de meiden ook nog een liedje geleerd wat ze momenteel uitbundig lopen te zingen in het dorp. De plaatselijke bevolking moet daar vreselijk om lachen.

Na alle spelletjes was het tijd om te gaan slapen aangezien je na een dag in de jungle behoorlijk moe bent.

Uiteraard ’s nachts meerdere keren wakker geworden van alle vreemde geluiden, maar verder uitstekend geslapen. Bij het wakker worden was de kok al weer druk in de weer om thee te maken voor de meiden en ik kreeg koffie. Alleen was koffie geloof ik niet de juiste keuze. Met kramp in mijn lichaam moest ik het bos in toch iets weg te brengen. Later moesten de dames ook allemaal even een boodschap doen in het bos. Hoe raar het ook is je moet er even overheen zetten en daarna gaat het allemaal vanzelf.

Na het opruimen van alle slaapspullen en de tassen weer gevuld te hebben kregen we water en gingen we weer op pad. Mede door de vermoeidheid en de spierpijn vroegen wij of het mogelijk was om één berg te lopen. Dat was geen probleem, maar het was volgens mij wel meteen de hoogste. Volgens de gids was het berg met het mooiste uitzicht. Tijdens de klim naar boven liep Marit achter de gids en vloog naar boven. Katja en ik hadden en aanzienlijk zwaarder, maar hebben het uiteraard wel gered. Boven op de berg was het uitzicht inderdaad fantastisch. Hier kregen we wederom weer fruit aangeboden. Na een pauze van een half uur zijn we weer verder gegaan. We gingen nu aan de andere kant van de berg naar beneden naar het volgende trekkers kamp. De afdaling was af en toe behoorlijk steil en redelijk gevaarlijk. We moesten ons goed concentreren van de gids en geen rare dingen doen. Eenmaal beneden aangekomen waren we bij het kamp waar we de tweede nacht zouden slapen. Aangezien we allemaal weer waren doorweekt van het zweet hebben we eerst heerlijk in de rivier gezwommen. De meiden hadden grote banden geregeld waarmee ze een stuk de rivier af konden. Dit vonden ze natuurlijk onwijs leuk en hebben dat ook zeer vaak gedaan. Ik vraag mij nog steeds af waar ze energie vandaan haalden om elke keer weer die band mee de rivier op te sjouwen om vervolgens in een paar minuten weer klaar te zijn.

Tijdens ons bezoek aan dit kamp kwamen er hele groepen apen naar de waterkant om water te drinken. Eerst zaten ze aan de overkant van de rivier, maar de volgende dag zaten ze 50 meter van ons vandaan aan onze kant van de rivier. Ze waren zo brutaal om vuilniszakken open te maken en daar restanten van eten uit te halen. Katja en ik gingen dit filmen en stonden soms wel op 2 meter afstand van de groep apen.

Na het zwemmen weer onze bedden op orde gemaakt en was het tijd om te eten. Ook deze keer had de kok zichzelf weer overtroffen met veel rijst en vis en nog meer lekkere dingen werden we aardig verwend. Na het eten was iedereen zo moe dat we al vroeg naar bed gingen. Na nog wat spelletjes viel iedereen dan ook snel in slaap.

De volgende ochtend hebben we alle spullen ingepakt en kwamen de jongens uit het dorp met de banden aan. De banden werden aan elkaar vast gemaakt als een soort boot met twee kleine banden voor en achter en drie grote banden in het midden. Ondertussen had ik alle GoPro camera’s klaargemaakt om het raften te filmen. De gidsen deden alle rugtassen in waterdichte zakken en knoopten deze goed dicht. Deze werden vervolgens op de banden vastgemaakt en mochten wij opstappen. Nadat iedereen op de banden zat gingen we de rivier naar Bukit Lawang.

Raften

Volgens de gidsen stond de rivier helaas te laag om echt te kunnen raften, maar op sommige plekken was de stroomversnelling erg leuk en ging het nog snel ook. Toen we eenmaal in Bukit Lawang werden onze spullen uitgeladen en naar The Green Hill gedragen. Daar hebben we al onze gidsen bedankt en hebben we heerlijk wat gedronken. De meiden hadden na 3 dagen afzien wel heel veel trek in een cola. Na het drinken hebben we weer onze tassen in ontvangst genomen en moesten we naar een ander guesthouse waar we nog twee nachten moeten slapen. Dit wisten we van te voren, maar dat was bij nader inzien helemaal niet erg. We hadden hier net iets meer luxe dan in The Green Hill met een goed toilet en erg belangrijk een zeer goed bed.

Op de kamers aangekomen hebben we eerst alle spullen uitgepakt en hebben we de vieze kleren aangeboden aan onze buurvrouw om te wassen. Het wassen gebeurd hier gewoon in de rivier en ligt op de stenen te drogen. Daarna zijn we eerste allemaal gaan douchen, omdat we allemaal stonken naar zweet.

’s Middags ben ik met Katja naar het internetcafé naast ons appartement gelopen en ben ik begonnen met het schrijven van deze blog. En hebben we de eerste filmpjes bekeken van onze trip. ’s Avonds hebben we in het dorp wat gegeten en hebben we het begin van het suikerfeest meegemaakt. We kregen namelijk pas na zonsondergang ons eten in het restaurant waar we zaten.

Vanmorgen zijn we weer het dorp ingegaan om te kijken naar de festiviteiten rondom het suikerfeest in Bukit Lawang. Dit feest duurt enkele dagen en hele families komen samen om te picknicken aan de oever van de rivier. Tijdens het lopen door het dorp zijn Katja en Marit echte publiekslievelingen. Sommige oudere vrouwen aaien Marit en bewonderen haar blonde haren. Katja heeft met een aantal meisjes gevoetbald en die meiden vonden dat fantastisch. Kleine kinderen vinden het leuk om met Katja en Marit te spelen en krijgen dan een ballon of een Fruitella. Er was zelfs een klein meisje die at bijna haar Fruitella met papier en al op. Katja heeft haar toen maar even geholpen dat je deze eerst moet uitpakken.

Dit waren een beetje onze belevenissen in Bukit Lawang wat echt een heel leuk dorp is als je terug naar de natuur wilt. Het jungle trekking is echt een aanrader, maar zoals wij drie dagen hebben gedaan is misschien iets te lang, maar wij hebben er totaal geen spijt van. Je moet als verwende westerling je er op een gegeven moment overheen zetten dat je vies wordt en dat je naar zweet stinkt. Ons volgende reisblog zal waarschijnlijk ergens 30 of 31 juli weer verschijnen aangezien we morgen een reisdag hebben. We vertrekken om 5 uur ’s ochtends uit Bukit Lawang en vliegen om 11:15 naar Jakarta om vervolgens daar door te vliegen naar Yogykarta. Daar landen we om 17:30 en worden we opgehaald om naar Magalang af te reizen. Daar hebben we weer nieuwe avonturen waar wij in onze volgende blog over zullen schrijven.

123,599 thoughts on “Jungle trekking”

  1. Die zijn echt gaaf, maar moet eerst alles gaan uitzoeken. Daar moet ik bijna twee weken vakantie voor nemen. Het is nu al zoveel en we zijn nog niet eens op de helft.

 1. Pingback: Ugg Shop
 2. Pingback: mcm belt sizes
 3. Pingback: Ugg Official Site
 4. Pingback: Modello Ugg
 5. Pingback: Modello Ugg
 6. Pingback: Pink Ugg
 7. Pingback: Ugg Sizing Chart
 8. Pingback: Ugg 50 Euro
 9. Pingback: 赤財布
 10. Pingback: mcm bag fake
 11. Pingback: moncler new season
 12. Pingback: legend blue 11s
 13. Pingback: Ugg Roma
 14. Pingback: selineバッグ
 15. Pingback: Stivali Ugg 2014
 16. Pingback: Ugg Stivali Prezzo
 17. Pingback: Stivali Ugg Usati
 18. Pingback: Mcm Leather
 19. Pingback: celine 財布
 20. Pingback: Mcm Factory Outlet
 21. Pingback: mbt kimondo chime
 22. Pingback: mbt service star 2
 23. Pingback: Mcm Bags
 24. Pingback: 子供財布
 25. Pingback: Bag Mcm
 26. Pingback: mcm bags wholesale
 27. Pingback: Mcm Online Shop Us
 28. Pingback: lv財布 東京
 29. Pingback: About Ugg Boots
 30. Pingback: Glitter Ugg Boots
 31. Pingback: Ebay Ugg Boots
 32. Pingback: Mcm Wallets
 33. Pingback: Vintage Mcm Bags
 34. Pingback: mbt raha chill
 35. Pingback: buy wow gold
 36. Pingback: Buy Ugg
 37. Pingback: Ugg Botton
 38. Pingback: Ugg Saldi Milano
 39. Pingback: Ugg Store Online
 40. Pingback: Negozi Ugg Milano
 41. Pingback: Ugg Milano Centro
 42. Pingback: Ugg Bimbi
 43. Pingback: Mcm For Cheap
 44. Pingback: 人気のバック
 45. Pingback: Mcm Mens
 46. Pingback: 通販 バッグ
 47. Pingback: Where To Buy Mcm
 48. Pingback: Ugg Napoli
 49. Pingback: Mocassino Ugg
 50. Pingback: Ugg Bailey Button
 51. Pingback: Ugg Italia Online
 52. Pingback: Mcm Store Online
 53. Pingback: Mcm Red Backpack
 54. Pingback: Scarpe Ugg Outlet
 55. Pingback: Classic Short Ugg
 56. Pingback: mbt shoes new
 57. Pingback: ugg boot sale uk
 58. Pingback: Ugg Vendita
 59. Pingback: gucci fall 2014
 60. Pingback: Ugg Treviso
 61. Pingback: Ugg Borse
 62. Pingback: Mcm For Cheap
 63. Pingback: Ugg Bambini Milano
 64. Pingback: Men Ugg
 65. Pingback: comprar mbt ebay
 66. Pingback: mbt modello tabia
 67. Pingback: Ugg Negozi Italia
 68. Pingback: Replica Mcm
 69. Pingback: Mcm Bags Backpack
 70. Pingback: Vintage Mcm Bags
 71. Pingback: Ugg In Offerta
 72. Pingback: mcm black friday
 73. Pingback: Tory Burch 新潟
 74. Pingback: Borsa Ugg
 75. Pingback: Ugg Official
 76. Pingback: mbt chapa prezzo
 77. Pingback: mcm belt fit
 78. Pingback: mbt maliza men
 79. Pingback: グッチ モト
 80. Pingback: Ugg Sand
 81. Pingback: mbt golf shoe
 82. Pingback: Negozi Ugg A Roma
 83. Pingback: Ugg Stivali Italia
 84. Pingback: mbt skor webshop
 85. Pingback: Ugg Rockville
 86. Pingback: mbt wingu men
 87. Pingback: Ugg Ebay Originali
 88. Pingback: mbt shoes fake
 89. Pingback: mbt sale uk
 90. Pingback: Ugg Grigi Bassi
 91. Pingback: Scarpe Ugg Outlet
 92. Pingback: Ugg Cardy
 93. Pingback: Ugg E Bay
 94. Pingback: Ugg Chestnut
 95. Pingback: Ugg Black
 96. Pingback: Boots Ugg Online
 97. Pingback: Scarpe Ugg Online
 98. Pingback: Ugg Boots Online
 99. Pingback: mbt hyderabad news
 100. Pingback: Ugg Boots Store
 101. Pingback: Ugg Firenze
 102. Pingback: mbt skor tradera
 103. Pingback: mbt nafasi mid 38
 104. Pingback: Stivali Ugg Estivi
 105. Pingback: Ugg E Bay
 106. Pingback: Men North Face
 107. Pingback: mbt bia for men
 108. Pingback: mbt kabisa outlet
 109. Pingback: mbt shoes ebay uk
 110. Pingback: mbt student
 111. Pingback: Costo Ugg
 112. Pingback: Shop Mcm Backpack
 113. Pingback: Mcm Satchel Bag
 114. Pingback: Ugg Products
 115. Pingback: Mcm In Australia
 116. Pingback: Ugg Pink Boots
 117. Pingback: Mcm Bookbags
 118. Pingback: Mcm Small Backpack
 119. Pingback: Ugg Firenze Negozi
 120. Pingback: Nuovi Ugg
 121. Pingback: Ugg Youth
 122. Pingback: Mcm Bag Prices
 123. Pingback: Mcm Video
 124. Pingback: Vintage Mcm Bag
 125. Pingback: Mcm Luggage Cheap
 126. Pingback: Mcm Electonics
 127. Pingback: Men Ugg
 128. Pingback: Mcm Shopper Bag
 129. Pingback: Ugg Classic Tall
 130. Pingback: Vegan Ugg Boots
 131. Pingback: Mcm China
 132. Pingback: Stivali Donna Ugg
 133. Pingback: Ugg Uomo Milano
 134. Pingback: Gold Ugg Boots
 135. Pingback: Ugg Boot With Bow
 136. Pingback: mbt mens casual
 137. Pingback: Mcm Small Backpack
 138. Pingback: Ugg Online Outlet
 139. Pingback: men's mbt sini
 140. Pingback: Ugg Outlet Prices
 141. Pingback: Hermes 2013 財布
 142. Pingback: Ugg Dove Comprarli
 143. Pingback: Ugg Black Boots
 144. Pingback: mbt amazon
 145. Pingback: Ugg Tasman Sale
 146. Pingback: Shop Online Ugg
 147. Pingback: Ebay Ugg
 148. Pingback: Newest Ugg Styles
 149. Pingback: Stivali Ugg 2013
 150. Pingback: c1 ariete mbt
 151. Pingback: miumiu 財布
 152. Pingback: Ugg Boots Brown
 153. Pingback: Ugg Australia 2013
 154. Pingback: Stivaletti Ugg
 155. Pingback: Ugg Shop Online
 156. Pingback: Ugg Stivali Outlet
 157. Pingback: Ugg Punti Vendita
 158. Pingback: Ugg Prezzo Italia
 159. Pingback: Stivali Ugg Prezzo
 160. Pingback: abb mbt 132 s
 161. Pingback: 銀座 Tory Burch
 162. Pingback: mbt baridi rot
 163. Pingback: mbt schoenen forum
 164. Pingback: Mcm Online Outlet
 165. Pingback: Mcm Electric
 166. Pingback: mbt gariss shoes
 167. Pingback: mbt masai usa
 168. Pingback: mbt shuguli shoes
 169. Pingback: Chestnut Ugg
 170. Pingback: nb 靴 キッズ
 171. Pingback: ugg 輸入
 172. Pingback: Mcm Online Store
 173. Pingback: グッチ 京都
 174. Pingback: Mcm Backpack Women
 175. Pingback: Classic Ugg Boot
 176. Pingback: Ugg Boots Size
 177. Pingback: Ugg Blu
 178. Pingback: Stivali Pelosi Ugg
 179. Pingback: Scarpe Ugg Uomo
 180. Pingback: Ugg Prezzi
 181. Pingback: Ugg Milano Outlet
 182. Pingback: mbt kifundo boot
 183. Pingback: Stivali Ugg Saldi
 184. Pingback: mbt jawabu
 185. Pingback: mbt shoes lebanon
 186. Pingback: mbt ireland online
 187. Pingback: Stivali Ugg 2014
 188. Pingback: Ugg Sconto
 189. Pingback: Ugg Milano
 190. Pingback: Ugg Milano
 191. Pingback: Ugg Dove Comprarli
 192. Pingback: Offerte Ugg
 193. Pingback: Foto Ugg
 194. Pingback: Cheap Ugg For Sale
 195. Pingback: Ugg Moccasin Boots
 196. Pingback: Guanti Ugg
 197. Pingback: miumiu 財布
 198. Pingback: Ugg Classic Tall
 199. Pingback: 激安サンダル
 200. Pingback: Ugg Scontate
 201. Pingback: mbt shoe dangers
 202. Pingback: Mcm Bags Vintage
 203. Pingback: mbt m
 204. Pingback: Ugg 5825
 205. Pingback: Ugg Uomo Prezzo
 206. Pingback: Ugg Australia Shop
 207. Pingback: Ugg Prezzo Italia
 208. Pingback: Paraorecchie Ugg
 209. Pingback: Classic Ugg
 210. Pingback: Ugg Men Boots
 211. Pingback: Mcm Backpack White
 212. Pingback: What Are Mcm Bags
 213. Pingback: Mcm Travel Bag
 214. Pingback: Ugg Rylan
 215. Pingback: Mcm Uk Online
 216. Pingback: China Ugg Boots
 217. Pingback: Mcm Backpack Shop
 218. Pingback: Mcm Uk
 219. Pingback: Mcm Sale Backpack
 220. Pingback: Mcm Luxury
 221. Pingback: Mcm Uk Online
 222. Pingback: mbt sjukgymnast
 223. Pingback: ベビーバッグ
 224. Pingback: グッチ ya126238
 225. Pingback: Hollister Sale
 226. Pingback: mbt service star
 227. Pingback: neu mbt herren
 228. Pingback: mbt men&s boots
 229. Pingback: women mbt nama
 230. Pingback: Outlet Ugg Italia
 231. Pingback: neu mbt herren
 232. Pingback: Scarpe Ugg Uomo
 233. Pingback: Ugg Boots Prezzi
 234. Pingback: Ugg Stivali Donna
 235. Pingback: Ugg Bambina Outlet
 236. Pingback: Ugg Store Milano
 237. Pingback: Ugg China
 238. Pingback: Ugg Mini Bailey
 239. Pingback: Hermes 財布 紫
 240. Pingback: Scarpe Ugg
 241. Pingback: Ugg Dove Comprarli
 242. Pingback: Ugg Boot Button
 243. Pingback: Shop Online Ugg
 244. Pingback: Original Ugg Boots
 245. Pingback: Mcm Bookbag Price
 246. Pingback: Ugg Boot For Men
 247. Pingback: ugg 日本価格
 248. Pingback: mbt moja sale
 249. Pingback: Company Mcm
 250. Pingback: Ciabatte Ugg
 251. Pingback: Ugg Estate
 252. Pingback: Ugg Scarpe Donna
 253. Pingback: mbt nafasi denim
 254. Pingback: Ugg Viola
 255. Pingback: What Is Mcm Bag
 256. Pingback: Ugg Tall Sale
 257. Pingback: グッチ 池袋
 258. Pingback: Negozi Ugg
 259. Pingback: Mcm Footwear
 260. Pingback: Stivali Ugg Costo
 261. Pingback: Classic Cardy Ugg
 262. Pingback: Mcm Online Store
 263. Pingback: 2013 Ugg Boots
 264. Pingback: アグ 雪
 265. Pingback: black infrared 6s
 266. Pingback: ugg 店舗 横浜
 267. Pingback: Mcm Online Shop
 268. Pingback: Ugg Kids Boot
 269. Pingback: Ugg Brescia
 270. Pingback: Ugg Prezzo
 271. Pingback: Ugg Australia Shop
 272. Pingback: Ugg Hazel
 273. Pingback: Scarpe Ugg Italia
 274. Pingback: Mcm Uk
 275. Pingback: Ugg Boot Deals
 276. Pingback: mbt shoes hk
 277. Pingback: mbt patike srbija
 278. Pingback: mens mbt sini
 279. Pingback: mbt baridi women
 280. Pingback: New Ugg Shoes
 281. Pingback: mbt schuhe online
 282. Pingback: Mcm Outlet Store
 283. Pingback: Mcm Mens Wallet
 284. Pingback: Buy Ugg
 285. Pingback: Mcm Sale Backpack
 286. Pingback: Mcm China
 287. Pingback: Baby Ugg Booties
 288. Pingback: Mcm Bags Discount
 289. Pingback: Ugg Tasman Sale
 290. Pingback: 最新バッグ
 291. Pingback: ugg 中敷き
 292. Pingback: mbt mens size 14
 293. Pingback: Buy Ugg
 294. Pingback: Mcm Discount
 295. Pingback: Mcm Electonics
 296. Pingback: Cheap Mcm Purse
 297. Pingback: mbt women's tenga
 298. Pingback: mbt men 11
 299. Pingback: mbt shoes nafasi
 300. Pingback: burberry サイズ
 301. Pingback: ugg made in
 302. Pingback: グッチ 壁紙
 303. Pingback: Oakely Glasses
 304. Pingback: Ugg Immagini
 305. Pingback: Kids Ugg Tasman
 306. Pingback: ugg ロング
 307. Pingback: グッチ 大阪
 308. Pingback: Ugg Inverno 2013
 309. Pingback: Ugg Spaccio
 310. Pingback: Ebay Ugg Nuovi
 311. Pingback: Sundance Ugg Boots
 312. Pingback: Mcm Backpack Brown
 313. Pingback: Ugg Lo Pro Button
 314. Pingback: Mcm Coupon
 315. Pingback: Ugg Outlet Store
 316. Pingback: Mcm Bag On Sale
 317. Pingback: Official Ugg Boots
 318. Pingback: Ugg Outlet
 319. Pingback: Ugg Boots Store
 320. Pingback: mbt nafasi wine
 321. Pingback: Ugg Shop On Line
 322. Pingback: ブーツ安売り
 323. Pingback: mbt shoe designs
 324. Pingback: 中古chanel財布
 325. Pingback: Ugg Fucsia
 326. Pingback: mbt ari prezzi
 327. Pingback: mbt tataga c
 328. Pingback: ugg屋
 329. Pingback: Compra Ugg
 330. Pingback: mbt tabia sale
 331. Pingback: 売れ筋ブーツ
 332. Pingback: emuとugg
 333. Pingback: usa sale mbt shoes
 334. Pingback: mbt shoes sale &gt
 335. Pingback: mbt shoes leeds
 336. Pingback: Discount Mcm Bags
 337. Pingback: アグ 取扱店
 338. Pingback: Mcm Bag Online
 339. Pingback: Kid Ugg Sale
 340. Pingback: Mcm Bag Replica
 341. Pingback: New Mcm Backpack
 342. Pingback: Ugg Wedding Boots
 343. Pingback: Ugg Uomo
 344. Pingback: Stivali Ugg Usati
 345. Pingback: Stivali Ugg Torino
 346. Pingback: Ugg Online Shop
 347. Pingback: Mcm Purse
 348. Pingback: Ugg S
 349. Pingback: Mcm Men Bags
 350. Pingback: mbt kabisa outlet
 351. Pingback: mbt tabia size 39
 352. Pingback: mbt prezzi online
 353. Pingback: mbt stock dividend
 354. Pingback: mbt rafiki gtx men
 355. Pingback: mbt ari
 356. Pingback: Mcm Bags Online
 357. Pingback: エミュ アグ
 358. Pingback: Roslynn Ugg Boots
 359. Pingback: Mcm Backpack Cheap
 360. Pingback: ugg スリッパ
 361. Pingback: Ugg Estate
 362. Pingback: Mcm Handbags Uk
 363. Pingback: Mcm Vintage
 364. Pingback: Ugg Mini Nero
 365. Pingback: Mens Ugg Sale
 366. Pingback: Hermes 財布 黒
 367. Pingback: アメリカ ugg
 368. Pingback: Ugg Catania
 369. Pingback: Negozi Ugg A Roma
 370. Pingback: Nike Vandal High
 371. Pingback: 手袋 ugg
 372. Pingback: mbt obuca forum
 373. Pingback: tank mbt indonesia
 374. Pingback: ebay mbt 41
 375. Pingback: mbt bar couplers
 376. Pingback: mbt online us
 377. Pingback: women mbt maliza
 378. Pingback: mbt amali
 379. Pingback: ugg aus
 380. Pingback: Ugg On Line Shop
 381. Pingback: Ugg Trieste
 382. Pingback: Stivali Ugg
 383. Pingback: mbt zagreb
 384. Pingback: mbt mens on sale
 385. Pingback: Ugg Bambina Outlet
 386. Pingback: Ugg S
 387. Pingback: Ugg Mini Nero
 388. Pingback: ugg 表参道
 389. Pingback: Ugg Uomo Milano
 390. Pingback: Ugg Italia Negozi
 391. Pingback: Ugg 60 Euro
 392. Pingback: Ugg Mini Button
 393. Pingback: Modelli Ugg
 394. Pingback: 秋ブーツ
 395. Pingback: ブーツ 販売
 396. Pingback: ugg 口コミ
 397. Pingback: Ugg Milano Centro
 398. Pingback: Ugg Sconto 70
 399. Pingback: Ugg Outlet Milano
 400. Pingback: ブーツ 価格
 401. Pingback: mbt group texas
 402. Pingback: Ugg Cheap Outlet
 403. Pingback: mbt lami 39
 404. Pingback: Ugg Boots Cheap
 405. Pingback: Ugg Donna
 406. Pingback: Ugg Ballerine
 407. Pingback: ugg 正規店
 408. Pingback: Mcm Uk
 409. Pingback: Mcm Backpack Red
 410. Pingback: Cheap Mcm Purses
 411. Pingback: アグ 通販
 412. Pingback: Mcm Black Backpack
 413. Pingback: Buy Mcm Online
 414. Pingback: Mcm Fashion
 415. Pingback: グッチ 三越
 416. Pingback: mbt ari w black
 417. Pingback: mbt men's boots
 418. Pingback: mbt ili skechers
 419. Pingback: Mcm Bag Cheap
 420. Pingback: ugg 京都
 421. Pingback: Mcm Uk Store
 422. Pingback: Ugg Discount Store
 423. Pingback: Mcm Cheap Bags
 424. Pingback: ugg 正規品
 425. Pingback: ugg 5825
 426. Pingback: Cheap Ugg Dakota
 427. Pingback: Nike Id Hyperdunk
 428. Pingback: mbt maliza brown
 429. Pingback: mbt sirima video
 430. Pingback: アグ 雪
 431. Pingback: mbt tariki uk
 432. Pingback: ugg amazon 偽物
 433. Pingback: mbt unitary group
 434. Pingback: tiendas outlet mbt
 435. Pingback: 子供用ugg
 436. Pingback: mbt shoes mall
 437. Pingback: Outlet Online Ugg
 438. Pingback: Ugg Spaccio
 439. Pingback: mbt sko oslo
 440. Pingback: Stivali Ugg Outlet
 441. Pingback: arjun mbt mk2 2012
 442. Pingback: mbt foodware
 443. Pingback: Ugg Inverno 2013
 444. Pingback: mbt ema shoes
 445. Pingback: mbt kabisa coffee
 446. Pingback: jobs in mbt
 447. Pingback: buy wow coins
 448. Pingback: Ugg Cargo
 449. Pingback: mbt sport shoe
 450. Pingback: Ugg Boots Boys
 451. Pingback: グッチ ya126
 452. Pingback: mbt designs
 453. Pingback: Mcm Vintage
 454. Pingback: mbt suburban shoes
 455. Pingback: Mcm Ele
 456. Pingback: Mcm Discount Bags
 457. Pingback: Mcm Comic London
 458. Pingback: Ugg For Cheap
 459. Pingback: Ugg Hartsville
 460. Pingback: this contact form
 461. Pingback: ugg 春
 462. Pingback: ugg pink
 463. Pingback: ugg 海外
 464. Pingback: ugg 中国
 465. Pingback: ugg ベビー
 466. Pingback: nike running pants
 467. Pingback: 5.0 nike free runs
 468. Pingback: nike free run v4
 469. Pingback: nike free air
 470. Pingback: 雪靴 ugg
 471. Pingback: 2月 ブーツ
 472. Pingback: Ugg America
 473. Pingback: Ugg Mini Ebay
 474. Pingback: Ugg Firenze
 475. Pingback: Mocassini Ugg
 476. Pingback: Ugg Catania
 477. Pingback: Ugg Sito Ufficiale
 478. Pingback: this content
 479. Pingback: ugg style
 480. Pingback: Ugg Stivali Ebay
 481. Pingback: Ugg Sale Cheap
 482. Pingback: Women S Ugg Boots
 483. Pingback: Outlet Ugg Online
 484. Pingback: Costo Ugg Italia
 485. Pingback: Ugg Mini Classic
 486. Pingback: Ugg In Sconto
 487. Pingback: Ugg Milano Outlet
 488. Pingback: buty mbt kabisa
 489. Pingback: 激安シャネル
 490. Pingback: Ugg Online Italia
 491. Pingback: Comprare Ugg
 492. Pingback: Ugg America
 493. Pingback: mbt 39
 494. Pingback: Ugg A Roma
 495. Pingback: ugg lynnea
 496. Pingback: Ugg Cardy
 497. Pingback: Mcm Sneakers Men
 498. Pingback: Cheap Mcm Bags
 499. Pingback: Mcm Wallets Price
 500. Pingback: Mcm Bags 2014
 501. Pingback: Ugg Boots China
 502. Pingback: ブーツ 販売
 503. Pingback: mb trading mbt
 504. Pingback: Hermes 財布 皮
 505. Pingback: Mcm Audio
 506. Pingback: Mcm Design
 507. Pingback: mbt sneakers sale
 508. Pingback: ugg made in china
 509. Pingback: Ugg Boot Tall
 510. Pingback: legend blue 11s
 511. Pingback: gina oficial mbt
 512. Pingback: men mbt kimondo
 513. Pingback: ugg 雨
 514. Pingback: Mcm Backpacks Sale
 515. Pingback: アグ 偽物
 516. Pingback: Mcm Bags For Women
 517. Pingback: Ugg Brooks Tall
 518. Pingback: ugg 色
 519. Pingback: mbt eac s msds
 520. Pingback: mbt baridi schuhe
 521. Pingback: mens mbt shoes
 522. Pingback: mbt schuhe sapatu
 523. Pingback: mbt nama brown
 524. Pingback: ugg コピー
 525. Pingback: Ugg Per Bambini
 526. Pingback: Ugg Sale Online
 527. Pingback: Pulizia Ugg
 528. Pingback: Ugg Negozi
 529. Pingback: Ugg Italia Saldi
 530. Pingback: mbt sapatu 42
 531. Pingback: アグ 販売店
 532. Pingback: uggとemu
 533. Pingback: ugg 公式通販
 534. Pingback: ugg 安い 本物
 535. Pingback: ugg made in china
 536. Pingback: mbt chapa rock gtx
 537. Pingback: Ugg Style
 538. Pingback: Ugg Saldi Online
 539. Pingback: Ugg Da Bambina
 540. Pingback: Ugg Per Bambini
 541. Pingback: Ugg Uomo Online
 542. Pingback: Ugg Como
 543. Pingback: Ugg Online Shop
 544. Pingback: Ugg Donna
 545. Pingback: Ugg Mini Classic
 546. Pingback: Vendita Ugg
 547. Pingback: www uk mbt com
 548. Pingback: ugg usa
 549. Pingback: mbt new arrivel
 550. Pingback: 人気ブーツ
 551. Pingback: mbt sjukgymnast
 552. Pingback: mbt 82 s
 553. Pingback: モンクレール
 554. Pingback: Costo Ugg Italia
 555. Pingback: Stivali Tipo Ugg
 556. Pingback: アグ ベビー
 557. Pingback: Ugg Scarpe Uomo
 558. Pingback: アグ 値段
 559. Pingback: グッチ 前身
 560. Pingback: ムートン ugg
 561. Pingback: プラダ 激安
 562. Pingback: mbt shoes size 13
 563. Pingback: Borse Ugg
 564. Pingback: アグ 梨花
 565. Pingback: mbt men&s ari
 566. Pingback: mbt women's vizuri
 567. Pingback: Ugg Trieste
 568. Pingback: mbt lami women
 569. Pingback: Stock Ugg
 570. Pingback: ugg 評判
 571. Pingback: ugg 購入
 572. Pingback: Saldi Ugg
 573. Pingback: Ugg Boots Prezzi
 574. Pingback: 冬 ブーツ
 575. Pingback: ugg 価格.com
 576. Pingback: ブーツ 店
 577. Pingback: celine 財布 馬
 578. Pingback: 横浜 ugg
 579. Pingback: Emu Ugg Boots
 580. Pingback: mbt schuhe tariki
 581. Pingback: mbt shape up shoes
 582. Pingback: men's mbt sini uk
 583. Pingback: mbt retailers
 584. Pingback: Ugg Boots Children
 585. Pingback: Mcm Elec
 586. Pingback: Ugg Sale Boots
 587. Pingback: mbt forex trading
 588. Pingback: mbt by swiss masai
 589. Pingback: mbt men's kifundo
 590. Pingback: mbt uk ebay
 591. Pingback: ブーツ amazon
 592. Pingback: モンクレール
 593. Pingback: アグ ミニ
 594. Pingback: mbt shoes 14
 595. Pingback: ブーツの中
 596. Pingback: ugg buyma
 597. Pingback: mbt slippers dubai
 598. Pingback: shop for mbt shoe
 599. Pingback: mbt mahuta red
 600. Pingback: Ugg Online
 601. Pingback: ugg ラベル
 602. Pingback: mbt masai norge
 603. Pingback: mbt jalsa azampura
 604. Pingback: ブーツ 安
 605. Pingback: mbt men's meli
 606. Pingback: uggの偽物
 607. Pingback: Ugg Stivali Outlet
 608. Pingback: Ugg Stivali
 609. Pingback: Ugg Mini Outlet
 610. Pingback: Mcm Wholesale
 611. Pingback: uggstore
 612. Pingback: ugg ショート
 613. Pingback: Mcm Wallet Online
 614. Pingback: Bags Mcm
 615. Pingback: Ugg Kids
 616. Pingback: Prezzo Stivali Ugg
 617. Pingback: Ugg Outlet
 618. Pingback: Ugg Saldi Milano
 619. Pingback: Ugg Lana
 620. Pingback: abcマート ugg
 621. Pingback: mbt online shop uk
 622. Pingback: Ugg Scontati
 623. Pingback: Sandali Ugg 2014
 624. Pingback: アグ 5825
 625. Pingback: mbt mens 12
 626. Pingback: mbt chapa 42
 627. Pingback: prada 2013 財布
 628. Pingback: mbt kesho mj navy
 629. Pingback: mbt tataga c dove
 630. Pingback: ugg 新作
 631. Pingback: ugg 原産国
 632. Pingback: ugg コーデ
 633. Pingback: ugg ソウル
 634. Pingback: mbt stockist york
 635. Pingback: classic mini ugg
 636. Pingback: uggとは
 637. Pingback: エミューとugg
 638. Pingback: Ugg In Sconto
 639. Pingback: Hermes taschen
 640. Pingback: ugg スリッパ
 641. Pingback: Ugg Bambino Milano
 642. Pingback: セレブ ugg
 643. Pingback: Hermes handtaschen
 644. Pingback: Ugg Colori
 645. Pingback: Ugg Official Site
 646. Pingback: mbt moja shoes
 647. Pingback: Ugg Punti Vendita
 648. Pingback: 一夜情
 649. Pingback: Ugg Palermo
 650. Pingback: Compra Ugg Online
 651. Pingback: Ugg Cardy
 652. Pingback: 子供用ugg
 653. Pingback: mbt shop online uk
 654. Pingback: abcマート ugg
 655. Pingback: uggの手袋
 656. Pingback: fifa 15 coins
 657. Pingback: ugg 色 人気
 658. Pingback: tod's pas cher
 659. Pingback: Stivali Pelosi Ugg
 660. Pingback: ugg 通販 正規
 661. Pingback: Outlet Ugg Italia
 662. Pingback: agg ブーツ
 663. Pingback: Ugg Per Bambini
 664. Pingback: ugg靴子
 665. Pingback: mbt vizuri
 666. Pingback: Ugg Scarpe Prezzi
 667. Pingback: mbt sale uk
 668. Pingback: Modelli Ugg
 669. Pingback: